Črvotoč chlebový

Najrozšírenejší škodca v domácnostiach, v potravinárskych prevádzkach. Larvy požierajú rôzne druhy potravín (hlavne múčne) ale aj iné výrobky. Je to kozmopolitný druh, viazaný na človeka. Vo voľnej prírode je zriedkavý, častejší je v sýpkach a potravných skladoch, v chlebe a ostatných potravinách, najmä v čokoláde, silných koreninách, ba aj v jedovatých liekoch, v hmyzích a či botanických zbierkach. V ľudských sídlach sa vyskytuje počas celého roka. Samička kladie vajíčka do chleba, pečiva, čokolády a podobných potravín. Z nich sa liahnu belavé pandravovité larvy s krátkymi nohami. Larvy prechádzajú cez niekoľko štádií (instarov), kým sa zakuklia. Chrobáky sa liahnu počas celého roka. Hned sú pripravené spárit sa a naklást vajíčka. Môžu spôsobovať škody na potravinách, najmä na chlebe a pečive.