Mravec obecný

Je naším najbežnejším druhom. Poznáme ho tiež pod názvom čierny. Hniezda si vytvára na najrôznejších miestach – pod kameňmi, kusmi dreva či v pôde s hlinenou kopcovitou nadstavbou. Často ho môžeme nájsť v spoločnosti vošiek, kde sa živia sladkými výmeškami, ktoré prenášajú na ďalšie rastliny. Ako všežravec loví drobné bezstavovce a konzumuje rôzne rastlinné a živočíšne zbytky. Niekedy preniká aj do bytov. Podobne sa chová i kontrastne zafarbený druh s červenožltou hrudou Lasius emarginatus. Sýtejšiu čiernu farbu má mravec čiernolesklý (L. fuligonosus), ktorý je viazaný na stromy. Pod koreňmi alebo v dutinách kmeňov si buduje charakteristické kartónové hniezda.